Systemisch werk opleiding

Hoe komt het dat je vaak niet doet wat je zou willen doen? Of juist vaak doet wat je niet wilt doen? Lijkt het alsof er iets je in de weg staat om je doelen te kunnen bereiken? Ben je bewust van spanningen of angsten, die je niet kunt plaatsen? Voel je je vaak schuldig? Heb je lichamelijke klachten zonder duidelijke reden? Of kom je steeds dezelfde uitdagingen tegen in jouw relaties of op jouw werk? Het wordt steeds duidelijker dat veel persoonlijke, maar ook organisatorische problemen een systemische oorzaak hebben. Mensen kunnen zich hierin vrij en verbonden voelen maar ook gevangen en verstrikt.

Ieder mens maakt deel uit van vele systemen. Families, scholen, organisaties, verenigingen, bedrijven zijn voorbeelden van dergelijke systemen. Alle functioneren volgens bepaalde ongeschreven regels die vaak complex en ondoorgrondelijk lijken. Bert Hellinger heeft zich verdiept in de dynamieken binnen systemen en heeft ontdekt dat binnen elk systeem bepaalde wetmatigheden van toepassing zijn. Zo is één van deze wetmatigheden dat een systeem voortdurend op zoek is naar evenwicht en dat geen van de ”deelnemers” vergeten of buitengesloten mag worden. Ook hebben ze een logische ordening, waar wij ons vaak niet van bewust zijn. Door verwarring in de ordening of veranderingen binnen een systeem kunnen verstrikkingen ontstaan die grote effect kunnen hebben op alle betrokkenen.Zie het als een web, dat in zijn geheel gaat trillen als iets of iemand beweegt.

Opstellingen maken verstoorde verhoudingen binnen familiesystemen en organisaties zichtbaar. Er wordt een vraag of thema ingebracht en door het (fysiek) opstellen van representanten voor familieleden of collega’s in de ruimte verschijnen als vanzelf de verborgen dynamieken die zich afspelen binnen de familie of organisatie. Het zichtbaar maken en erkennen van “wat is” geeft ruimte voor verandering. Vanuit die ruimte kan het systeem zich – van binnen uit – bewegen in de richting van een oplossing. Met behulp van de opstelling wordt die oplossing zichtbaar gemaakt. Daardoor kan er een diepe rust ontstaan voor zowel de inbrenger van de vraag als ook de familie van herkomst en/of organisatie. Het is als een mobile: verander een deeltje ervan en het geheel zal direct naar een nieuw evenwicht zoeken.

De ervaringen en inzichten van het werk van Bert Hellinger zijn van onschatbare waarde voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling en los wil komen van oude problematieken of terugkerende patronen. De methode wordt onder andere gebruikt als onderdeel van (kortdurende) therapie, in onderwijsomgevingen, bij loopbaanbegeleiding, bij reorganisaties, managementvraagstukken, voor marketingonderzoek en als middel bij coaching.

Inhoud van de opleiding

In de opleiding Systemisch werk, ook wel Familie- en organisatieopstellingen genoemd, wordt in eerste instantie gewerkt aan je eigen ontwikkelproces. Daarnaast leer je opstellingen te begeleiden en de systemische principes toe te passen in het dagelijks leven. Zowel privé als in het werk. De focus ligt op zelfreflectie.

In het eerste module starten wij met een introductie van het systemisch werken en de veelzijdigheid daarvan. Hierin komen de volgende begrippen aan bod: persoonlijk en collectief geweten, lege midden en wat is van mij en wat niet. Verder werken wij met het maken van een Genogram en krijgen wij inzicht in wie behoort tot een systeem en wie niet. Welke rol speelt de rangorde, de volgorde en hoe dit wordt bepaald. Hoe vind je de juiste balans tussen geven en nemen.

Bijdrage voor de opleiding

Voor deze opleiding wordt een bijdrage gevraagd van € 495,- per module.

Dit is inclusief uitgebreide manual en accomodatiekosten.

Duur van de opleiding

In totaal duurt de opleiding 15 dagen.

De opleiding wordt verdeeld in 5 blokken van 3 aaneengesloten dagen

Meer informatie & aanmelden

Indien je behoefte hebt aan een gesprek met de trainer voorafgaand aan de opleiding Systemisch werk, dan maken wij graag tijd voor jou! Voor meer informatie of het maken van een afspraak, neem dan contact met ons op. 

}

5 blokken

3 dagen per blok

Bijdrage

€ 2475,-

Oefentijd

1 avond per 2 weken

Pin It on Pinterest

Share This